- Ambtenaren willen niet per se van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags werken.
- Meer dan de helft noemt flexibele werktijden een belangrijke arbeidsvoorwaarde, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group (IG) voor Binnenlands Bestuur.
- Een nóg belangrijkere arbeidsvoorwaarde onder ambtenaren is de mogelijkheid om thuis te werken.
- Lees ook: Hoe werf je effectief personeel met reclamecampagnes: experts leggen uit wat wel en niet werkt
Ambtenaren staan erom bekend vooral van 9 uur ’s ochtends tot 5 ’s middags beschikbaar te zijn: de klassieke kantoortijden. Maar iets meer dan dan de helft van de ambtenaren noemt flexibele werktijden een belangrijke arbeidsvoorwaarde.
Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group (IG) voor Binnenlands Bestuur. Het nieuwsplatform voor ambtenaren en bestuurders van overheidsinstanties schrijft hierover in de Arbeidsmarkt Special 2022 van Sijthoff Media.
De mogelijkheid om thuis te werken scoort het hoogst onder ambtenaren. Deze arbeidsvoorwaarde werd het meest (53 procent) genoemd, gevolgd door flexibele werktijden (51 procent), de pensioenregeling (43 procent) en veel vrije tijd/vakantiedagen (39 procent). In de top 10 van arbeidsvoorwaarden staan onder meer ook reiskostenvergoeding en opleidingsbudget.
Binnen de overheidssector zijn relatief weinig mensen op zoek naar een nieuwe baan. Slechts 6 procent heeft aangegeven actief op zoek te zijn. “Dat is minder dan in de niet-overheidssectoren die werden onderzocht”, zegt IG-consultant Inge Vuik, tegen Binnenlands Bestuur. Volgens haar geeft dat ook aan dat ambtenaren vaak tevreden zijn met hun werk.